GUD TRUER INGEN MED HELVETES DOM

EN SALME OM FRELSEN

Frelses-salmen har vært en snartur innom verkstedet. Melodien har fått en proff makeover med ny takt og harmonisering, og skal være enda bedre spill- og sangbar. I vers 3 er også ordlyden lett justert i nest siste strofe. Salmen, som fortsatt heter «GUD ER IKKE I KONFLIKT MED OSS», er til fri bruk for alle. Det er en salme om frelse, og teksten ønsker å vise at frelsesbegrepet omfatter langt mer enn den sterkt individualserte frelsesforkynnelsen i kjølvannet av Anselms «objektive forsoningslære» (at Jesus døde for våre synder som et stedfortrende offer for å «blidgjøre» Gud )

Strøtanker fra salmeverkstedsbenken:

Vestlig kristendom har som en følge av den objektive forsoningslæren forkynt en hyper-individuell frelse. Det har i sin turresultert i ensidig fokus på vår personlige synd, framfor de (i de fleste tilfeller langt verre) systematiske synder, som for eksempel vår binding til urettferdige økonomiske, politiske, religiøse og sosiale strukturer og manglende handlinger for å gjøre noe med det.

Som metodister har vi våre sosiale prinsipper som en god verktøykasse til å forkynne og praktisere en bredere forståelse av frelsen.

Ulike måter å forstå frelsen og Jesushendelsen på, har levd i kirken fra den aller første tid – også tanken om at Jesus ikke kom for å dø for våre personlige synder.

Trengte vi egentlig Jesus bare til de siste tre dagene, eller timene, av hans liv? En tanke som tillater oss å ignorere Jesu livsstil og forkynnelse…?

I fransiskansk språkbruk kom ikke Jesus for å endre Guds mening om menneskeheten; Jesus kom for å endre menneskehetens mening om Gud.

Hvorfor (og hvordan) skulle Gud trenge et «blodsoffer» for å kunne elske det han/hun hadde skapt?

Mye tradisjonell frelsesforståelse bygger på en forestilling om Gud som en streng dommer. Jeg ønsker oss bort fra denne «juridiske» forståelsen. Skal Gud først få en «yrkestittel» må det være lege. Forsoningen / frelsen handler ikke om juss, men helbredelse. Frelse er gjenopprettelse av vårt forhold til Gud, og instrumentet er kjærlighet og nåde.?

Nok om det. Her er salmen:

OG HER ER MELODIEN:

(om noen ønsker salmetekst og/eller note i pdf-format, så ta kontakt! epost til: oleander@wemail.no)

ALT GODT! BLESSUP!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s